school of lights

School of Lights is een interactieve lichtinstallatie geïnspireerd op het scholingsgedrag van vissen. De lichten verhouden zich tot elkaar en de omgeving als vissen in een school.

Het project is een samenwerking tussen Dr Jolle Jolles van het Max Planck Institute of Ornithology en ontwerpstudio Toer. Jolles is gedragsbioloog. Hij bewees dat verschillende vissen binnen een school verschillend gedrag hebben. Er is een baasje, er zijn verkenners, en volgers. Deze gedragspatronen zijn ontdekt door de bewegingspatronen van de vissen te tracken en analyseren.

In deze installatie is dit resultaat door Toer een stap verder gezet, door het gedrag van de lichten te baseren op vissengedrag en vervolgens de bewegingspatronen van de bezoeker te tracken. Is het rustig in het bos, dan zwemmen de lichten als een vis in het water. Bij de toenadering van het publiek glippen ze er tussendoor.

De bewegende lichten hangen aan een plaat tussen bomen. Ze schijnen op de grond, en bomen/struiken. In het midden hangt een camera die de bewegingen van de bezoekers volgt. Het bezoekersgedrag wordt meegenemen in de programmering van het gedrag van het licht.

Impressiebeelden