school of lights

School of Lights is een interactieve lichtinstallatie geïnspireerd op het schoolingsgedrag van vissen. De lichten verhouden zich tot elkaar en de omgeving als vissen in een school.

Het project is een samenwerking tussen Dr Jolle Jolles van het Max Planck Institute of Ornithology en ontwerpstudio Toer. Jolles is gedragsbioloog. Hij bewees dat verschillende vissen binnen een school verschillend gedrag hebben. Er is een baasje, er zijn verkenners, en volgers. Deze gedragspatronen zijn ontdekt door de bewegingspatronen van de vissen te tracken en analyseren.

In deze installatie is dit resultaat in samenwerking met Toer een stap verder gezet, door het gedrag van de lichten te baseren op vissengedrag en de bewegingspatronen van de bezoeker te tracken. Hierdoor kun je als bezoeker een interactie aangaan met de bezoeker. Is het rustig, dan zwemmen de lichten als een vis in het water. Bij de toenadering van het publiek proberen ze op afstand te blijven en glippen ze er tussendoor.

De bewegende lichten hangen samen in de lucht en schijnen op de grond en de omgeving. In het midden hangt een camera die de bewegingen van de bezoekers volgt. Het bezoekersgedrag wordt meegenemen in de programmering van het gedrag van het licht. De lampen worden aan de hand van computer modellen aangestuurd en zullen daardoor autonoom bewegen als een echte school vissen.

Op het moment hebben we de input van de bezoekers nog niet gekoppeld aan de beweging van de school lampen, maar in dit filmpje zie je wel ongeveer hoe dat kan gaan werken. We hebben er wel volle vertrouwen in dat het gaat lukken om dit te realiseren.

foto’s

Inspiratie beelden