Stationswijzer

De StationsWijzer is een proactieve richtingaanwijzer die de bezoekers van het station attendeert op wat er speelt in de omgeving van het station. De StationsWijzer draait fysiek rond en wijst linea recta naar de plek die past bij wat de wijzer aangeeft, in woord en beeld. De wijzer nodigt uit om de omgeving te verkennen.

Toer ontwierp de StationsWijzer voor de NS Design Challenge 2018 die dit jaar in het teken staat van het station. Aan Toer is gevraagd een concept te bedenken om de wachtbeleving op een station te verrijken.

Het station is ‘de poort’ van een stad of dorp naar de trein, en van de trein naar stad of dorp. Toer wil reizigers uitnodigen deze ruimte niet alleen als functionele ruimte te zien, maar ook als plek om inspiratie op te doen. Door de StationsWijzer toe te voegen aan het station willen we de bezoeker laten zien wat er – naast het reizen met de trein – nog meer mogelijk is op een station. De StationsWijzer reflecteert de activiteiten en levendigheid in de omgeving waar je bent, maar ook op plekken waar je naar toe zou kunnen reizen met de trein. Het laat op een ongedwongen manier mogelijkheden zien waar je die dag naar toe zou kunnen gaan. Met of zonder de trein.

Bijzonder is dat reizigers zelf content kunnen toevoegen aan de StationsWijzer. Dit kunnen ze doen door beeldmateriaal en locatie via sociale media te delen met de #StationsWijzer. Zo wordt de inhoud van de wijzer gedemocratiseerd en blijft deze verrassen. De StationsWijzer geeft aan wat er nu speelt. Wat nu gaande is of wat nu (een dezer dagen) gaat beginnen. Activiteiten en evenementen die op dat moment gaande zijn. Dat kan lokaal zijn of waar dan ook binnen het bereik van het treinverkeer. De combinatie, richting aangeven van de pijl en de inhoud van de pijl, leiden tot een gevoel van verbondenheid.